Моносорти кави: що це і якими бувають
На полицях більшості магазинів ми виявляємо невеликий вибір однотипних кавових сумішей від одного або кількох виробників. Однак поціновувачі кави здатні розрізнити найтонші відтінки в палітрі смаків та ароматів улюбленого напою. І доводиться шукати по-справжньому якісні бленди ніжної арабіки та густої робусти. Але зустрічаються і моносорти кави з напрочуд тонкою або багатою композицією. Їх можна використовувати в блендах, але моносорти з унікальними смаковими якостями все-таки переважно вживати окремо, щоб оцінити повною мірою.
Як з’явилися моносорти
Сьогодні у світі вирощується близько 3 тисяч сортів кави, які ростуть приблизно на 10 видах кавових дерев. Але всі вони є спадкоємцями, гібридами або мутантами, що походять від кількох видів:
- арабіки;
- робусти;
- ліберики;
- ексцельси;
- стенофіли.
При цьому ексцельс вважається підвидом ліберики з її прекрасним ароматом, але слабко вираженими смаковими характеристиками. Ці два підвиди найчастіше використовуються для гібридизації та у створенні блендів.
Робуста має виражений гіркий смак і містить багато кофеїну, тому в чистому вигляді практично не вживається. Різні підвиди арабіки, у тому числі гібриди з робустою та регіональні сорти, формують всю гастрономічну різноманітність кавового ринку світу.
Кава по країнах походження
Один і той же сорт кави може мати різні смакові характеристики залежно від країни зростання.
Центральна Америка
Кава з цього регіону часто відрізняється цитрусовими нотками та м’яким горіховим смаком. Колумбія виробляє близько 15% світових обсягів кави. Тут вирощують найвищу якісну різнорозмірну арабіку.
- Supremo – найбільші зерна з багатим бархатистим смаком.
- Extra – аналогічний смак при трохи менших розмірах зерна.
- Exelso – мікс перших двох сортів.
- Також відомий сорт Pico, де відчуваються неповторні нотки хвойного дерева.
Гватемала – ще один виробник високоякісної арабіки. Високогірні сорти мають терпкий смак, а з плантацій на океанічному узбережжі збирають зерно з легким післясмаком і невеликою кислинкою.
Коста-Ріка славиться кавою з невеликим вмістом кофеїну, м’яким горіховим присмаком і чітко вловимою кислинкою.
Ямайка. Кава з цієї країни має довгий маркетинговий шлейф, який покриває не лише дорогі, а й відносно дешеві кави. Брати слід тільки дорогі, наприклад, легендарний Blue Mountain з незвичайним поєднанням солодощі, гіркуватості та кислинки, а також ароматом, який йому надає зберігання в дубових бочках.
Близький Схід
Найвідоміший сорт з територій Аравійського півострова родом із Ємену – Arabien Mokha. Запам’ятовується благородними відтінками вина та шоколаду, випускається у невеликих обсягах, тому практично не надходить на експорт. Більш доступні сорти Matari, Sharki, Sanani.
Африка
Більшість сортів з африканських країн має багату палітру квітково-фруктових ароматів і підвищену кислотність.
У кращих сортах ефіопської кави (Harrar) також відчутно легка присутність вина, залежно від терруару доповнюється пряними та квітковими відтінками та кислинкою.
У Танзанії плантації розташовані високо над рівнем моря, тамтешні боби несуть у собі суміш фруктово-квіткових ноток, які після остигання формують відчутний присмак жасмину.
На територіях Замбії та Зімбабве виробляються якісні сорти Zambia AA Lupili та Zimbabwe AA Salimba. Але їх рідко можна знайти у продажу через незначні обсяги постачання.
Більш доступна кенійська кава з її пряними цитрусово-ягідними ароматами та в деяких випадках приємним ореолом якісного тютюну.
Азіатська кава
Істотно відрізняється залежно від регіону зростання — від Індії до Індонезії Багато сортів мають виражені деревні, землянисті та винні відтінки.
Індонезійська арабіка вважається однією з найкращих у світі. У цих сортах немає кислинки, зате залежно від конкретного острова у бобах з’являється унікальна особливість – “димок” острова Ява та перчинка острова Балі.
Кава з Гавайських островів відрізняється чудовим і стійким ароматом, який відмінно доповнює насичений солодкуватий смак з легким кислим відтінком.
В Індії інтерес представляє сорт Arabica Mysore з ніжним, але досить різноманітним смаком.
На органолептичні характеристики впливає і тип обсмажування. Вибираючи якісний продукт у COFFEE AGENT, у тому числі й рідкісні сорти кави, ви можете замовити обсмажування на свій смак:
- світлу;
- середню;
- темніше за середню;
- темну;
- дуже темна.
Зазвичай світлі варіанти зберігають кислинку та фруктово-квіткові аромати, а ось темна обсмажування надає більш гіркого та насиченого смаку з горіховими, димними, карамельними нотками.
Подивіться ще цікаву і корисну інформацію на порталі: