Як вибрати мікрохвильовку для дому?
Сучасні мікрохвильові печі можуть не лише розігрівати їжу, та й готувати її. У продажу є моделі з додатковими функціями, які дають можливість смажити, варити, пекти, розморожувати продукти, робити шашлики.
Широкі можливості таких пристроїв приваблюють. Але коштують вони дорого і часто не використовуються повною мірою. Яким критеріям має відповідати мікрохвильовка, щоб вона максимально задовольняла конкретні вимоги?
Потужність та об’єм камери
Чим більша потужність і обсяг НВЧ, тим дорожча модель. Вибирати пристрій за такими характеристиками потрібно з урахуванням призначення. Якщо в ньому будуть розігріватись бутерброди, маленькі порції страв, підійде мікрохвильовка з потужністю до 800 Вт та об’ємом камери до 17 л.
Якщо гріти їжу доведеться відразу на 2-3 особи, краще купувати піч потужністю 1000 Вт з камерою на 25 л. Великі НВЧ з об’ємом 40 л та потужністю 1500 Вт підходять не тільки для підігріву страв, але й для пирогів, запікання м’яса, курки. Такі мікрохвильовки є сенс купувати, коли доводиться готувати багато різних страв на кілька людей.
Вибір внутрішнього покриття
Від типу внутрішнього покриття мікрохвильовки залежить простота її чищення і довговічність пристрою. У бюджетних моделях це емаль чи нержавіюча сталь. Емаль легко чиститься, без зусиль відмивається від жиру, але швидко тріскається та жовтіє.
Покриття з нержавіючої сталі таких недоліків немає. Однак чистити його потрібно обережно, без використання агресивних засобів та жорсткої губки. Інакше внутрішня поверхня камери покриється подряпинами, які вбереться жир. При високих температурах він пригорятиме.
У їжі з’являється неприємний запах та присмак. Печі з покриттям з нержавіючої сталі можна купувати для розігріву страв. А якщо в них щось готувати, ємність із блюдом необхідно накривати кришкою, щоб на стінках камери не збиралися жирні випари.
Моделі середньої цінової категорії та дорогі пристрої зазвичай мають керамічне покриття. Жир із нього швидко змивається губкою, змоченою у теплій воді. Це довговічний міцний матеріал, що витримує удари, контакт із агресивними середовищами та стійкий до тривалого впливу високих температур. Печі з керамікою доцільно купувати, якщо в них готуватимуться супи, каші, другі страви.
Додаткові функції
У продажу є модернізовані НВЧ із грилем та конвекцією. Конструкції першого типу комплектуються тенами або кварцовими нагрівальними елементами та перетворюються на духовку.
У мікрохвильовій печі з конвекцією встановлені маленькі вентилятори, що забезпечують циркуляцію гарячого повітря всередині камери. Вони сприяють рівномірному прогріву страв та утворенню на них хрусткої скоринки.
Печі з грилем та конвекцією підійдуть, якщо в них потрібно запікати м’ясо, робити шашлики, пекти пироги. Інакше переплачувати за непотрібні операції не варто.
Подивіться ще цікаву і корисну інформацію на порталі: